Pakotetaanko meidät työtaisteluun?

5.9.2017

PAMin kolmen suuren ammattiosaston yhteistyön tuloksena seuraava julkilausuma:

 

Pakotetaanko meidät työtaisteluun?

Viimeisen 100-vuoden aikana Suomessa on luotu hyvinvoinnin perusteita perustamalla ammattiyhdistysliike. Tällöin työntekijät valveutuivat ajamaan omia oikeuksiaan ja toivat tasa-arvoa duunarin ja pääoman välille. Nykyisillä toimillaan hallitus ja elinkeinoelämä pyrkivät lakkauttamaan ammattiyhdistysliikkeen ja sen mukana kaikkien palkansaajien oikeudet ajaa omia asioitaan. Olemmeko me valmiita luopumaan oikeuksistamme? EMME!

Työehtosopimukset ovat olleet takeena toimivasta yhteistyöstä työnantajien ja työntekijöiden välillä jo kymmenien vuosien ajan. Työnantajapuolen halu lakkauttaa työehtosopimukset ja niiden sanelemat yleiset ehdot ajavat työntekijät nurkkaan. Selkä seinää vasten työntekijöillä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää viimeistä asettaan, LAKKOA. Tätäkö työnantajat ja hallitus todella haluavat?

Mediassa ay-liike esitellään vanhanaikaisena ja kaavoihin kangistuneena. Kuitenkin juuri nämä ”vanhanaikaiset” sovitut asiat takaavat lomarahat ja vanhempainvapaat jne. tänäkin päivänä. Suuren työnantajan kynsissä yksittäinen työntekijä on vain vaihdettavissa oleva komponentti. Juuri tämän takia ay-liikettä tarvitaan edelleen.

Hallituksen mainitsemiin yhteisiin talkoisiin pitäisi osallistua muidenkin, kuin palkansaajapuolen. Taipuessamme kilpailukykysopimuksen tuomiin heikennyksiin hallitus lupasi mm. lisää työpaikkoja, ostovoiman kasvua ja yleisesti paremman Suomen. Mitä saimme? Lisää eriarvoistumista, johtajien palkkojen nousua, työttömien kyykyttämistä, orjatyötä sekä monia muita asioita, joista Suomi ei voi olla ylpeä.

Emme voi hyväksyä, että 100-vuotiaassa Suomessa menemme hallituksen ja elinkeinoelämän toimesta hetkessä 100 vuotta taaksepäin.

Helsingissä 2.9.2017
PAM 001 Helsinki
PAM 003 Tampere
PAM 069 Turku